Recordings

Äänitteet

FESTIVO - HELSINGIN JUNIORIJOUSET 40 VUOTTA

(HJSCD 07-08)

Festivo on Helsingin Juniorijousten 40-vuotisjuhlajulkaisu, joka käsittää kaksi CD:tä ja 40-sivuisen tekstivihkon. Juhlalevy on läpileikkaus Juniorijousten äänitetuotannosta, kuitenkin siten, että pääpaino on levytyksissä, joita ei enää ole saatavilla. Mukana on myös kolme aikaisemmin julkaisematonta Juniorijousten nauhoitetta – Rautavaaran Adagio celeste, Turinan La oración del torero ja Poulencin Urkukonsertto solistina Tapio Tiitu.

CD-vihkoon on kerätty orkesterin soittajien ja sen taustajoukkojen muisteloita matkan varrelta. Päärooleissa esiintyvät tietysti orkesterin perustajat Csaba ja Géza Szilvay. Siinä sivussa vilahtelevat monet Suomen musiikkielämässä vaikuttavat ja vaikuttaneet henkilöt, mikä osoittaa, kuinka keskeinen rooli Juniorijousilla on maamme jousisoiton kentässä.

2-CD 35,00 €.


DOUBLE CONCERTOS FOR STRINGS

(Warner Classics 2564 68328-5)
Bach, Telemann, Vivaldi, Bottesini

”Helsingfors juniorstråkar (Helsinki Strings) ar en av frukterna av Csaba och Géza Szilvays banbrytande pedagogiska verksamhet vid Östra Helsingfors musikinstitut och när man på nya skivan presenterar dubbelkonserter från barocken och romantiken säger det sig självt att det handlar om skyhög vuxennivå. Solisterna är självfallet tidigare elever och visst känns det smålyxigt med paret Réka Szilvay & Sini-Maaria Simonen i Bachs dubbelkonsert. För att inte tala om de tre lärar-elevgenerationerna (Erkki Rautio-Csaba Szilvay-Marko Ylönen) i Vivaldis g-mollkonsert.” Mats Liljeroos, Hufvudstadsbladet 24.11.2010

”Suomen ja maailman jousiorkesterien huippua edustava Helsingin Juniorijouset on julkaissut uuden äänitteen, jolla kuullaan kaksoiskonserttoja eri jousisoittimille. – Juniorijouset on säilyttänyt sointinsa kirkkauden ja nuoruuden jäntevyyden, vivahteikkaat tulkintansa sekä eloisan taitavan eläytymiskykynsä. Barokkilaineet vyöryvät tulvan tavoin eivätkä jätä ketään kylmäksi. Ei myöskään romantiikkaa edustava Bottesini – uskomaton elämys on kuulla yleensä niin kömpelönä pidettyä kontrabassoa konserton soolosoittimena! Toinen erityisen maininnan ansaitseva asia äänitteellä ovat Aulis Sallisen Telemannin konserttoon hienosti tyylinmukaisesti säveltämät kaksi kadenssia. Jos on orkesteri huipputasoa, niin sitä ovat myös solistit! Loistava levy! Suosittelen lämpimästi!” Reijo Kekkonen, Sulasol 4/2010


ROMANTIC STRINGS

(WarnerClassics 2564-69232-2)

Edward Elgar : Introduction and Allegro, op. 47
Ralph Vaughan Williams: Fantasia on a Theme by Thomas Tallis
Felix Mendelssohn: Sinfonia No. 10
Joseph Suk: Serenade for Strings, op. 6
Jean Sibelius: Elegie King Christian II, op. 27/2

”Csaba ja Géza Szilvayn johtama Helsingin Juniorijouset (The Helsinki Strings) aloitti toimintansa 1972. Nyt, kun heidän kasvattamansa muusikkosukupolvet ovat ottaneet paikkansa maamme ammattiorkestereissa, 10-20-vuotiaiden soittajien kokoonpano vetää vertoja mille tahansa huippujousiorkesterille. Uutuuslevyllä vetoaa lämmin, täyteläinen jousisointi.”
Veijo Murtomäki, Helsingin Sanomat 21.3.2009

"Helsingin Juniorijouset ovat levyn kannessa englanniksi The Helsinki Strings – perustellusti. Tulkinnoissa ei kuulu mitään oppilasmaista. Szilvayn veljesten ohjauksessa Itä-Helsingin jousi-ihme soittaa romantiikan jousiorkesterihelmiä vahvalla tunteella. Yhtenäinen dynamiikka, loistavat soolo-osuudet sekä yhdessä hengitetyt rytmit luovat mielikuvan ammattimaisesta jousiorkesterista. Tämän tasoisessa levytyksessä millä tahansa Suomen orkesterilla olisi kova työ!"
Kare Eskola, Rondo Classic 3/2009


FINNISH MUSIC FOR STRINGS

(WarnerClassics/Apex/Finlandia 2564 61976-2)

Einojuhani Rautavaara Hommage à Zoltàn Kodàly
Aulis Sallinen Some Aspects of Peltoniemi Hintrik's Funeral March
Pehr Henrik Nordgren Concerto for Strings
Jean Sibelius Rakastava Suite Op. 11

"Niin paljon kuin onkin puhuttu 30 viime vuoden aikana suomalaisen jousisoiton ihmeestä, keskeisinä synnyttäjinään veljekset Csaba ja Géza Szilvay, heidän johtamansa nuoriso-orkesterin soitto jaksaa joka kerta hämmästyttää taidoillaan ja eläytymisellään. Harvat ammattiorkesterimmekaan pystyvät samaan kuin Juniorijouset. Rautavaaran teoksen Hommage à Zoltán Kodály monilinjainen ja rytmisesti jännittävä kihinä, Sallisen taide- ja kansanmusiikin rapea yhdistelmä Aspekteissa Peltoniemen Hintrikin surumarssista, Nordgrenin Konserton jousille tumman angstinen ja kouraiseva sävelilmaisu, Sibeliuksen Rakastavan mehevän sointuva jousikudos toteutuvat sekä taidokkaasti läpivalaistuina että vastustamattoman väkevinä."
Veijo Murtomäki, Helsingin Sanomat 25.11.2005


DEATH AND THE MAIDEN

(Finlandia Records 2564-60763-2)

Schubert / Mahler: Death and the Maiden D. 810
Franz Schubert: 
Overture in c minor D.8
Joonas Kokkonen: 
"...durch einen Spiegel..."

"The Helsinki Strings: precision and lyricism
A superlative live rendition [of the Death and the Maiden] by The Helsinki Strings highlights the transcription's plus points. The 10-to-20 year olds who perform in Finland 's best and brightest string ensemble might just convince sceptics that a huge range of tone colours complemented by a vigorous sense of rhythm adds extra sweep to Schubert's dynamic score. The Hungarian-born Szilvay brothers, responsible for training the group, deserve kudos for their impressive accomplishments. The bold triplet motive that charges through the first movement finds delicate contrast in a rapturously languid second theme. A live performance that adheres both to Mahler's copious sprinkling of crescendos and Schubert's pathos is nothing short of breathtaking. Even the stratospheric first violin passage that brings the Scherzo to a close is rendered with finesse. - Proving itself on contemporary grounds, the ensemble offers a brittle-edged rendition of Joonas Kokkonen's chilling venture into postmodern spirituality, entitled '...durch einen Spiegel...' (through a mirror). Few chamber orchestras can dream of The Helsinki Strings' level of precision and lyricism; even fewer pass through the mirror with such style and grace."
Heather Kurzbauer, The Strad, April 2004


WORKS FOR STRINGS

(WarnerClassics/Apex/Finlandia 0927-43423-2)

Arnold Schoenberg: Verklärte Nacht Op.4
Jean Sibelius: 
Andante festivo
Dmitri Shostakovich: 
Chamber Symphony
for String Orchestra Op.110a
Giacomo Puccini: 
I Crisantemi

“On hauska nähdä, että Warner-Finlandian tuotanto on jälleen herännyt henkiin. Uutuudet on julkaistu suoraan kansainvälisessä Apex-sarjassa, joka huokeasta hinnastaan huolimatta ilmoittaa nimellään edustavansa ’ehdotonta huippua’. Sarjavalinta tarkoittaa dokumentaation karsimista, minkä vuoksi levyjen ostaja ei esimerkiksi saa tietää sitä ällistyttävää tosiasiaa, että Schönbergin ’Kirkastetun yön’ silkkisestä soinnista ja ylvään emotionaalisesta tulkinnasta vastaava Helsinki Strings on pohjimmiltaan oppilasorkesteri. Poikkeuksellinen intensiteetti huokuu myös Shostakovitshin kamarisinfonian konserttitaltioinnista, jota varjostaa vain pari yleisön köhähdystä. Csaba ja Géza Szilvay sekä nuoret soittajat tuovat esittämäänsä musiikkiin arvokkuutta ja juhlavuutta, joka osuu kohdalleen myös Sibeliuksen Andante festivossa.”
Antti Häyrynen, Rondo 10/2002


STRING SERENADES

(Finlandia/Warner 0927-42522-2)

Antonin Dvorák: Serenade for Strings in E Major, Op. 22
Edward Elgar: Serenade for Strings in E Minor, Op. 20
Jean Sibelius: Suite caractéristique, Op. 100
Pjotr Tchaikovsky: Serenade for Strings in C Major, Op. 48 

Live recordings

”Csaba ja Géza Szilvayn panosta suomalaisen jousisoitinkulttuurin kohottamiseksi ei voi yliarvioida. Onhan se huikea saavutus, kun koululaiset soittavat aikuisten tavoin. Helsingin Juniorijousten suorituksia on saanut vuosien mittaan ihmetellä. Nyt parhaat palat on koottu levylle."
Veijo Murtomäki, Helsingin Sanomat 22.2.2002


ILOTULITUS

(HJSCD-05) (loppuunmyyty)

Live recording 26.9.2001

Pablo de Sarasate: Carmen-fantasia (Réka Szilvay, viulu, Nadja Höbart, piano), E-J Rautavaara: Hommage à Zoltàn Kodàly, Zoltàn Kodàly: Unkarilainen rondo, Lázló Rossa:"A" (Ilona Ahlberg, viulu), David Popper: Unkarilainen rapsodia


THE 7 SEASONS

(Finlandia/Warner 8573-84714-2)

Antonio Vivaldi: The Four Seasons
Jaakko Kuusisto: Between Seasons:
Suite for string orchestra & harpsichord
Soloist: Réka Szilvay 

”NUORUUDEN HURMAA VUODENAJOISSA -
Géza Szilvayn johtamalle orkesterille Vuodenajat tuntuu olevan rakas bravuuri. Yksikään sävel ei soi huolimattomasti, velttoilu ei yksinkertaisesti vetele. -  Kuulemisen perusteella ei tietäisi, että kyseessä on nuoriso-orkesteri. Siinä soi nykytilassaan kappale suomalaista musiikinhistoriaa, jolla on osansa musiikkimme nykyisessä kukoistuksessa.”
Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat 23.3.2001

“Die finnische Nachwuchsgeigerin Réka Szilvay und die ‘Helsinki Streicher’ stellen nun die ‘Vier Jahreszeiten’ der Suite ‘Zwischen Jahreszeiten’ von Jaakko Kuusisto gegenüber. So entstehen durch stilistische Brüche ungewohnte Kontraste. Die auf hohem Niveau musizierenden Interpreten eröffnen bem Hörer beide Welten.“
Interpretation **** (sehr gut) - Klang **** (sehr gut) N.H., Fono Forum 7/2001


CONCERTO GROSSO

(HJSCD 004)

Arcangelo Corelli: Christmas concerto, Concerto grosso Op. 6 No. 8, 
Sándor Szokolay
: Hungarian concerto grosso for strings and harpsichord, Op. 137 (World premier performance, live recording)


A FINNISH MYTH

(HJSCD-003)

Jean Sibelius: Suite champêtre, Op. 98b 
Einojuhani Rautavaara
: A Finnish Myth 
Joonas Kokkonen
: "...durch einen Spiegel.." 
Antonín Dvorák
: Serenade for Strings in E Major, Op. 22


NORDIC SOUNDS

(Finlandia Records 0630-13709-2) (loppuunmyyty)

Edvard Grieg: Holberg Suite, Op. 40 
Carl Nielsen
: Little Suite, Op. 1 
Ingvar Lidholm
: Music for Strings (1952) 
Einar Englund
: Symphony no. 4 for Strings and Percussion


CONTRASTS

(Finlandia Records 0630-13710-2) (loppuunmyyty)

Pjotr Tchaikovsky: Serenade for Strings in C Major, Op.48,
Béla Bartók: Divertimento, Sz 113


KAAMOS - POLAR NIGHT

(Finlandia Records 544692) (loppuunmyyty)

Finnish Works for String Orchestra

Jean Sibelius: Andante Festivo, Romance Op. 42, Impromptu,
Rakastava Suite Op. 114; Ahti Sonninen: La Danza Karelia
Einojuhani Rautavaara: Epitaph to Béla Bartók,
Hommage à Zoltán Kodály, Hommage à Ferenc Liszt 
Leevi Madetoja
: Elegia, Op. 4/1 
Herman Rechberger
: Kaamos (Polar Night)


THE EMBASSY CONCERT

(HJSCD-002) (loppuunmyyty)

Live, The Embassy of Finland, Washington D.C., July 1, 1994

Pjotr Tchaikovsky: Serenade for Strings in C Major, Op. 48
Jean Sibelius: Canzonetta, Op.62a 
Einojuhani Rautavaara
: Fiddlers, Op. 1 
Selim Palmgren
: Illusion


ADESTE FIDELES

(SLCD-007) (loppuunmyyty)

(Christmas music with the choir "Suomen Laulu")

Ilkka Kuusisto (arr.): Christmas songs for choir and string orchestra
Arcangelo Corelli: Christmas concerto, Concerto grosso Op.6 No.8


Tilaus (CD-levyt 20 € / kpl)

* merkityt tiedot ovat pakollisia

Katuosoite, postitoimipaikka
esimerkki@esimerkki.fi