MUSTOSELTA TILATUN TRIPTYYKIN KANTAESITYS JUNIORIJOUSTEN VIIME KAUDEN KOHOKOHTA

Helsingin Juniorijouset: Rintinpolulta maailmalle

Syksy 2015 alkoi upeasti, sillä saimme haltuumme kauan odotetun nuottinipun: Olli Mustosen Triptyykin! Uuden teoksen maistaminen ensimmäistä kertaa on aina jännittävää, ja itselle tilatun musiikin kohtaaminen on aivan erityisen latautunut hetki. Hyvältä näytti – sitä saa mitä tilaa!

Lokakuussa HJJ yhtyi muistakin helsinkiläisistä musiikkioppilaitoksista koottuun suurorkesteriin, joka soitti kiitoskonsertin Helsingin kaupungin työntekijöille. Kapellimestarina toimi Leif Segerstam, joka ei antanut orkesterilleen minkäänlaista nuorisoalennusta, vaan piti rimaa korkealla persoonalliseen ja värikkääseen tyyliinsä.

Lokakuussa HJJ otti osaa Nuorten soiva Sibelius -konserttiin Finlandia-talossa. Mukana oli yli kaksisataa nuorta soittajaa ja laulajaa Suomesta, Virosta, Venäjältä, Latviasta ja Hollannista. Haagin konservatorion nuoriso-orkesteri oli vieraanamme ja otimme heidät mukaan laulajatar Elena Putinan organisoimaan konserttiin. Jatkamme yhteistyötä haagilaisten kanssa myöhemminkin.

Tammikuussa 2016 Triptyykki oli valmis kantaesitettäväksi. Konsertti oli osa rakkaan emomme IHMO:n 50-vuotisjuhlakonserttisarjaa, ja esillä olivat HJJ:n lisäksi myös Helsingin Lapsijouset ja Viikarit. Triptyykin ensiesitys oli suuri elämys kaikille. Säveltäjä itse oli paikalla erityisen tyytyväisenä, ja voin vain kuvitella, miltä Triptyykin ensiesityksen kuunteleminen tuntui sävellystilauksen mahdollistaneesta Mika Seitovirrasta. Kiitos Mika!

HJJ kävi huhtikuussa Porissa tekemässä yhteistyötä tanssikoulu Liisa Nojosen, Porin musiikkiopiston sekä Mikko Lampisen ja Minna Tervamäen kanssa. Triptyykki esitettiin Porissa kahdesti siten, että toisella kerralla mukana oli Mikon ja Minnan tekemä koreografia!

Toukokuussa jousiorkesterit näyttivät Mikaelinkirkossa kuinka Rintinpolun koululta, 400 metrin päästä kirkosta, lähdettiin maailmalle vuosikymmeniä sitten. Géza Szilvay oli paikalla muistelemassa alkuaikoja ja toteamassa IHMO:n ja sen jousiorkesterien elinvoimaa ja -tahtoa. Vuosi huipentui opiston 50-vuotisjuhlakonserttiin Temppeliaukion kirkossa. Opiston osaaminen oli laajasti esillä, ja HJJ soitti jälleen Triptyykin Mikko Lampisen ja Minna Tervamäen tanssin kanssa. HJJ:lla oli ilo säestää Josef Hen soittamaa Mozartin pianokonserttoa ja vielä kantaesittää opiston oman opettajan Markku Klamin teos Värein jousiorkesterille ja neljälle lyöjälle.

Mutta kausi ei ollut vielä tässä!

Elokuussa HJJ:lla oli tiivis 6 päivän leiri ja vielä matkallelähtökonsertti, ja keskiviikkona 10.8. lähdimme Färsaarille ottamaan osaa kansainväliseen jousiorkesterifestivaaliin. Jos leiri oli ollut rankka, eivät päivät Färsaarilla olleet yhtään helpompia. Teimme samaan aikaan kahta vaativaa ohjelmaa, sillä omien kahden konserttimme lisäksi osallistuimme päivittäisiin yhteisharjoituksiin, jotka tähtäsivät festivaalin päätöskonserttiin sunnuntaina.

Sateesta ja sumusta huolimatta matka oli aivan upea ja huikean onnistunut. HJJ sai järjestäjiltä ja muilta festivaaliesiintyjiltä vilpitöntä ihailua ja ihmettelyä soiton korkean tason vuoksi. Kyllä kelpasi viedä Itä-Helsingin musiikkiopistoa ja Helsingin Juniorijousia Rintinpolulta maailmalle!

Mutta emme toki unohda juuriamme lentämälläkään: matkalaukkuja oli tuskin ehditty purkaa, kun HJJ vielä juuri ennen uuden lukuvuoden alkua esiintyi Roihuvuoren kyläjuhlissa.

Jukka Rantamäki