HELSINGIN JUNIORIJOUSTEN UNKARIN KIERTUE MENESTYS

Helsingin Juniorijousten ”Strings building bridges” –konserttikiertue oli menestys Unkarissa. Viikon aikana pidetyt neljä konserttia olivat taiteellinen voitto nuorille soittajille ja kapellimestari Jukka Rantamäelle. Kiitosta sai suomalaisen musiikkikasvatuksen taso ja Itä-Helsingin musiikkiopiston klassisen musiikin koulutus.

Juniorijouset avasi Kecskemétin kaupungin Kodály-instituutissa pidetyn Kansainvälisen Colourstrings-symposiumin 27.7. Eri maiden musiikkikasvattajista koostunut yleisö ihasteli suomalaisnuorten yhteissoiton taiteellista tasoa. Myös symposiumin johtajat Géza ja Csaba Szilvay totesivat myhäillen, että heidän perustamansa orkesteri soitti ”Juniorijousten tasolla”.

Juniorijousten esiintyminen Veszprémin konserttitalossa oli niin ikään valtava menestys. Sikäläisen Mendelssohn-kamariorkesterin johtaja Péter Kováts ylisti Helsingin Juniorijousten ammattimaista tasoa. Pienen Balatonfüredin kaupungin kirkkokonsertti sai samoin erittäin lämpimän vastaanoton.

Kiertueen viimeinen konsertti oli 2.8. Budapestin ”BMC” –musiikkikeskuksessa. Vanhaan teollisuuskiinteistöön rakennetun tyylikkään konserttisalin akustiikka osoittautui miellyttäväksi ja tarjosi hyvän vastapainon alkukiertueen kaikuisille kirkkotiloille. Konsertin oli järjestänyt Suomen Budapestin kulttuurikeskus Finnagora, ja yleisömenestys oli täälläkin hyvä – kesälomakaudesta huolimatta. Pankin räjäytti alkuperäisten juniorijousilaisten, viulutaiteilijoiden Jukka Rantamäen ja Lauri Untamalan soolo "Satu meni saunaan" –lastenkappaleessa. Sen on Helsingin Juniorijousille sovittanut unkarilainen László Rossa, joka kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan. Rossa on nimetty orkesterin kunniasäveltäjäksi.

Helsingin Juniorijousten "Silta"-teemaisen kiertueen pääteos on Brittenin "Frank Bridge -variaatiot". Konserteissa rakennettiin kulttuurisiltaa Unkarin ja Suomen välille sekä Juniorijousten menneisyyden ja tulevaisuuden välille.

Kiertue oli esillä Unkarin mediassa, muun muassa kaksi televisiokanavaa ja radio haastattelivat kapellimestari Jukka Rantamäkeä ja orkesterin nuoria muusikoita.

Juniorijousten oma kuvallinen matkakertomus/-raportti Facebookissa:

https://www.facebook.com/Juniorijouset

Füred TV:n ohjelma: Aino Szalain ja Jukka Rantamäen haastattelut ja musiikkikappale:

http://www.furedtv.hu/?p=videok&anyagid=3675

Veszprémin konsertin arvio ja kuvagalleria ovat osoitteissa:

http://veol.hu/kultura/virtuoz-tizenevesek-paratlan-elmenyt-nyujtottak-a-helsinki-vonosok-1637958.

http://veol.hu/galeria/a_helsinki_ifjusagi_vonoszenekar_koncertje_a_hangvillaban/1949955/1

Kecskemétin symposiumin konsertin kuvagalleria:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.591872020932278.1073741965.189507401168744&type=1

Jukka Rantamäen haastattelu Kecskemétin konsertin jälkeen (toimittaja Veikko Hiiri):

https://www.facebook.com/photo.php?v=696615340387467

Suomessa matkasta on raportoinut Classicradio ”on line”. Raportti lähtökonsertista:

https://soundcloud.com/radioclassicfi/helsingin-juniorijouset-kiertueelle-unkariin